tisdag 31 mars 2009

Vävstol bortskänkes!

Det finns en Tallåsen trissvävstol 140 cm bredd här i närheten som söker ett nytt och kärleksfullt hem! Den bortskänkes mot avhämtning. Kontakta mig för mer information snarast om du är intresserad!

söndag 29 mars 2009

Det allra första som möter en när man kommer in i hallen en dag mitt i veckan är en röd välkomnande hall full av ytterkläder och skor, doften av kaffe, skratt och prat från köket där en cirkel har fikapaus och ljudet av bommar som slår från vävstolarna runt om i huset.


Direkt ur vävstolen! Dagen till ära var det dags att klippa ned en väv - Åsas tre trasmattor.
Den första vårrandiga med lite krydda mitt i.


Mattorna och väverksan själv! Det är alltid lika spännande och se resultatet, känna på textilen när den kommit ur vävstolen.




Varannan måndag går det en cirkel i Fritt Broderi på Skogsbo. Cirkelledare är Kerstin Askert. Jag smet dit och tog några bilder på broderigarn. Visst blir man inspirerad bara av färgerna? Precis som det låter är temat fritt i denna studiecirkel - man rör sig mellan det mest traditionella och det helt nya. Det som är viktigt är lusten till allt man kan göra med nål och tråd!



En solig dag som den här kan man gott ta med sig både akvarellblocket och kaffekoppen utomhus. Här sitter man nästan i lä utanför Roda huset där cirklarna i akvarell- och oljemålning, keramik, sömnad och fusing är.

Helt nyligen gick en prova på-cirkel i fusing av stapeln. Här är ugnen helt nyöppnad efter första bränningen.





En del av det brända glaset skall bli fat och läggs därför i formar för att köras i ugnen ännu en gång - de skall slumpas.



Dags att åka hem - Smedslättens station en solig eftermiddag i mars. Resan från T-centralen till Smedslätten tar knappt 25 minuter.

Ha en skön vecka, nu håller vi tummarna för våren!

måndag 16 mars 2009

En vanlig dag

I stor sett under veckans alla dagar är det full verksamhet på Skogsbo. Cirklar i vävning, möbelmåleri, tapetserarverkstad, akvarell- och oljemåleri är några av dem löper över flera veckor och några som jag vill presentera lite närmare i dag.


Under våren går det tre cirklar i möbelmålning -dekorativt måleri på Skogsbo. Cirkelledare är Lotta Hammar och här ser du målade möbler som torkar och väntar på nästa kurstillfälle. Under kursens gång går man praktiskt och teoretiskt igenom olika tekniker t.ex. lasering, trompe lóeil och dekorativt måleri. Man tar med sig det föremål , den möbel, som man vill måla.


Skedning pågår

I stort sätt varje dag pågår en vävcirkel på Skogsbo med tre olika cirkelledare; Ingegerd Kempe, Ullacarin Lundh och Kerstin Askert. Den som varit på Skogsbo vet att vävningen är högst påtaglig i huset och nu när jag sitter och skriver hör jag hur bommarna går en trappa upp.

Vad finns i vävstolarna då? Allt mellan himmel och jord! Trasmattor, bordsdukar och plädar och mycket mer - det är härligt att smyga runt mellan vävstolarna och se hur det växer, förändras och fullbordas mellan gångerna.


Det som vävs här är något så spännande som nya fransar till en äkta matta där fransarna blivit utslitna! Du kan se bilden större här. Den som vill väva egna kan läsa mer i Vävmagasinet nr 4/04.

Fika och förskedning på glasverandan.

I tapetserarverkstaden är det full verksamhet flera dagar i veckan. Med två skickliga cirkelledare; Josefin Liedgren och Berndt Ramberg genomgår en mängd olika möbler spännande förvandlingar. Med ny stoppning och ett nytt tyg återfår möblerna sin glans, kanske byter de skepnad helt. Varsamhet, nyfikenhet och skicklighet i ljuv förening!



Straxt ovanför Gula Villan ligger det Röda huset där måleri-, fusing-, keramik- och sömnadscirklarna håller hus. På tisdagseftermiddagarna pågår där en studiecirkel i oljemålning som Anna Arsjö och Kerstin Malmer håller i.


Även i Röda huset finns en härlig glasveranda som verkligen inbjuder till målning!



Alltså, en vanlig dag på Skogsbo. Full aktivitet och stillhet.

Jag har fortfarande inte vant mig vid den kombinationen och hoppas att jag aldrig slutar häpna över den och uppskatta den.
Flera deltagare har återkommit under flera års tid och de vittnar alla om samma sak; att det är lugnet, kreativiteten och den goda stämningen som lockar dem. Jag förstår det.

Blir du nyfiken på Skogsbo? Ta en titt i programmet och hör av dig!

söndag 15 mars 2009

Några ögonblick en tisdag

Förra veckan kom vintern tillbaka till Stockholm. Promenaden från Nockebybanan ned i tisdags morse var otroligt vacker och tyst, av all snö. Att komma ned till Skogsbo var som att kliva in i ett vykort!


Förmiddagens vävcirkel har fikapaus på glasverandan - det var som att sitta ute i snön, i ett snötäckt grenverk, vitt-vitt-vitt och helt stilla.




Örtagården vilar fortfarande, men om bara några veckor har allting vänt.

Bara några ögonblicksbilder från en vanlig dag, I morgon börjar en ny vecka - med lite mer från några av cirklarna.

Vi hörs!